Rugózóan blokkolható gázrugók

Kevésbé közismert, azonban régóta gyártott gázteleszkópfajta. A reteszelhető, pozícionálható… stb. elnevezések is ezt a típust takarják. Alaphelyzetben nyitott, az összenyomásához erő kell. A löket teljes hosszában tetszőlegesen pozícionálható. Blokkolt állapotban húzó és nyomó erő hatására is rugalmasan mozog.

Méretválaszték:

Az alábbi táblázatban feltűntetett tartományon belül gyártunk rugózóan blokkolható gázrugókat, akár egyedi méretben is.

A gázrugók végei alapesetben menetesek, de sokféle csatlakozó szerelvény közül is lehet választani igény szerint.

Típus A B C Löket x F1 max. D E
Rúd Ø [mm] Henger Ø [mm] Löket [mm] Alaphossz számítása [mm] Szerkezeti hossz számítása [mm]
FBB10 10 22 20 – 500 300 000 (C x2) +70 (C x2) +70 +G
FBB10/27 10 27 50 – 500 300 000 (C x2) +70 (C x2) +70 +G

Minden típusnál meg van határozva a löket és az F1 szorzatának maximális értéke, a rúd kihajlásának elkerülése miatt. Amennyiben az Ön által keresett gázrugó ezt az értéket túllépi, úgy azt csak kisebb lökettel vagy kitolóerővel, illetve nagyobb típusból lehet elkészíteni.

A G és a H értéke csatlakozó típusonként eltérő.

Erőkarakterisztika és csillapítás:

A rugózóan blokkolható gázrugó ereje nem állandó, a rúd helyzetétől, illetve a mozgás irányától függően változik. A betoláshoz szükséges erő a súrlódás miatt mindig nagyobb, mint a gázrugó kitolóereje.

A 4 különböző erő közül csak egy lehet határozott, célszerűen a legkisebb kitolóerő, az F1. Ezt az erőt nevezzük a gázrugó erejének, ez van feltüntetve az adattáblán. Az F2, F3, F4 erők tájékoztató jellegűek, eltérhetnek az elméleti értékektől. A gázrugó erejére hatással van a környezeti hőmérséklet. Gyártáskor az F1 értékét 20 ±2 °C –on mérjük. A hőmérséklet változásával az erő változás mértéke minden 10 °C eltérés esetén megközelítőleg 3,3%.

Típus P Fs max F1 Lehetséges csillapítások
Progresszió Súrlódó erő max [N]. Legkisebb kitoló erő [N] Kifelé Befelé Mindkét irányban Csillapítás nélkül
FBB10 1,40 35 50 – 1200 X
FBB10/27 1,20 40 100 – 1200 X

A gázrugók csillapítása alatt a löketvégi csillapítás, fékezés értendő, ami a teljes nyitott és/vagy csukott hossz elérése előtt a mozgás sebességét lassítja. A rugózóan blokkolható gázrugók szerkezeti felépítésükből adódóan csak mindkét irányú csillapítással rendelhetők.

Működés és felépítés:

A rugózóan blokkolható gázrugó egy nagynyomású nitrogénnel töltött henger, amit a dugattyúrúdhoz rögzített szelepes dugattyú két belső kamrára oszt. A dugattyúszelep alaphelyzetben zárt. A dugattyú két oldalát a különböző nagyságú felületek miatt a kamrákban levő gáz más erővel nyomja, az alsó oldalon gyengébben, mint a felsőn. A két erő különbségéből adódik a gázteleszkóp kitolóereje, ami a rudat kifelé tolja. A szelep zárt állapotában a gáz nem áramlik a kamrák között, ezért a gázrugó tartja a pozícióját. Külső erő hatására húzás és nyomás irányba is rugalmasan mozog, mivel a gáz összenyomható. A szelep nyitott állapotában nyomó gázrugóként működik.

A rugózóan blokkolható gázrugók alkatrészei:
1, kioldócsap 2, dugattyúrúd 3, persely 4, tömítés 5, szelepes dugattyú 6, gáz és kenőanyag 7, henger 8, csatlakozó

Felhasználás:

A járműiparban elterjedt az ülés háttámla döntési szögének beállításához történő alkalmazása. A bútoriparban állítható magasságú székek, asztalok alkatrésze.

Kiegészítők

Csatlakozó kínálat

A választható fittingek listája

Kioldó rendszerek

Eszközök a működtetéshez

Védőburkolat

Védi a rudat a sérülésektől

 

Működési hőmérséklet

A Fedbaer gázrugók rendelhetők az alábbi hőmérséklet viszonyokhoz:

Hidegálló gázrugó

max.: +80 °C
min.: -45 °C

Javasolt tartósan -20 °C alatt.

max.: +80 °C
min.: -30 °C

Javasolt normál felhasználásra.

max.: +200 °C
min.: -30 °C

Javasolt +80 °C felett.