Nyomásra keményen blokkolható gázrugók

Kevésbé közismert, azonban régóta gyártott gázteleszkópfajta. A reteszelhető, pozícionálható… stb. elnevezések is ezt a típust takarják. Alaphelyzetben nyitott, az összenyomásához erő kell. A löket teljes hosszában tetszőlegesen pozícionálható. Blokkolt állapotban nyomó erő hatására merev, húzó erő hatására rugalmasan mozog.

Méretválaszték:

Az alábbi táblázatban feltűntetett tartományon belül gyártunk nyomásra keményen blokkolható gázrugókat, akár egyedi méretben is.
A gázrugók végei alapesetben menetesek, de sokféle csatlakozó szerelvény közül is lehet választani igény szerint.

Típus A B C Löket x F1 max. D E
Rúd Ø [mm] Henger Ø [mm] Löket [mm] Alaphossz számítása [mm] Szerkezeti hossz számítása [mm]
FBCN10 10 22 40 – 500 300 000 (C x2,5) +80 (C x2,5) +80 +G
FBCN10/27 10 27 50 – 500 300 000 (C x2,5) +80 (C x2,5) +80 +G

Minden típusnál meg van határozva a löket és az F1 szorzatának maximális értéke, a rúd kihajlásának elkerülése miatt. Amennyiben az Ön által keresett gázrugó ezt az értéket túllépi, úgy azt csak kisebb lökettel vagy kitolóerővel, illetve nagyobb típusból lehet elkészíteni.

A G és a H értéke csatlakozó típusonként eltérő.

Erőkarakterisztika és csillapítás:

A nyomásra keményen blokkolható gázrugó ereje nem állandó, a rúd helyzetétől, illetve a mozgás irányától függően változik. A betoláshoz szükséges erő a súrlódás miatt mindig nagyobb, mint a gázrugó kitolóereje.

A 4 különböző erő közül csak egy lehet határozott, célszerűen a legkisebb kitolóerő, az F1. Ezt az erőt nevezzük a gázrugó erejének, ez van feltüntetve az adattáblán. Az F2, F3, F4 erők tájékoztató jellegűek, eltérhetnek az elméleti értékektől. A gázrugó erejére hatással van a környezeti hőmérséklet. Gyártáskor az F1 értékét 20 ±2 °C –on mérjük. A hőmérséklet változásával az erő változás mértéke minden 10 °C eltérés esetén megközelítőleg 3,3%.

Típus P Fs max F1 Max. blokkoló erő Lehetséges csillapítások
Progresszió Súrlódó erő max [N]. Legkisebb kitoló erő [N] Húzásra [N] Nyomásra [N] Kifelé Befelé Mindkét irányban Csillapítás nélkül
FBCN10 2,40 40 50 – 1200 3x F1 7 000 X
FBCN10/27 2,00 50 100 – 1200 5x F1 10 000 X

A gázrugók csillapítása alatt a löketvégi csillapítás, fékezés értendő, ami a teljes nyitott és/vagy csukott hossz elérése előtt a mozgás sebességét lassítja. A nyomásra keményen blokkolható gázrugók szerkezeti felépítésükből adódóan csak mindkét irányú csillapítással rendelhetők.

A maximális blokkolóerőnél nagyobb terhelést a gázrugó nyomás irányba nem tud felvenni, húzás irányba pedig a megadott terhelés felett rugalmassá válik. A húzás irányú legnagyobb terhelhetőség megegyezik a maximális blokkolóerővel nyomás irányba.

Működés és felépítés:

A nyomásra keményen blokkolható gázrugó egy nagynyomású nitrogénnel töltött henger, amit a dugattyúrúdhoz rögzített szelepes dugattyú két belső kamrára oszt. A dugattyúszelep alaphelyzetben zárt. A dugattyú két oldalát a különböző nagyságú felületek miatt a kamrákban levő közeg más erővel nyomja, az alsó oldalon gyengébben, mint a felsőn. A két erő különbségéből adódik a gázteleszkóp kitolóereje, ami a rudat kifelé tolja. A szelep zárt állapotában a közeg nem áramlik a kamrák között, ezért a gázrugó tartja a pozícióját. Külső erő hatására nyomás irányba merev, húzás irányba rugalmasan mozog, mivel a gáz összenyomható. A szelep nyitott állapotában nyomó gázrugóként működik.

A nyomásra keményen blokkolható gázrugók alkatrészei:
1, kioldócsap 2, dugattyúrúd 3, persely 4, tömítés 5, gáz és kenőanyag 6, úszó dugattyú 7,szelepes dugattyú 8, olaj 9, henger 10, csatlakozó

Felhasználás:

A gyógyászattechnikában ágyak, székek, és állítható szaniterek, illetve a kozmetikai ipar megbízható tartozéka.

Kivitelek

A Fedbaer gázrugók rendelhetők az alábbi anyagokból és megjelenéssel

Fedbaer Basic series

Alap kivitel, Fekete rúd és henger

Fedbaer Silver series

Krómozott rúd, ezüstmetál henger

Fedbaer Inox series

Rozsdamentes rúd és henger

 

Kiegészítők

Csatlakozó kínálat

A választható fittingek listája

Kioldó rendszerek

Eszközök a működtetéshez

Védőburkolat

Védi a rudat a sérülésektől

 

Működési hőmérséklet

A Fedbaer gázrugók rendelhetők az alábbi hőmérséklet viszonyokhoz:

Hidegálló gázrugó

max.: +80 °C
min.: -45 °C

Javasolt tartósan -20 °C alatt.

max.: +80 °C
min.: -30 °C

Javasolt normál felhasználásra.

max.: +200 °C
min.: -30 °C

Javasolt +80 °C felett.