Gázrugós szekrényágy vasalat, kompakt

A szekrényágy a kis alapterülettel rendelkező nappalik, hálószobák, gyerekszobák praktikus tartozéka, akár vendégágyként, akár napi használatban. Amikor nem alszik rajta, könnyedén felcsukható a szekrénybe vagy szekrénysorba, ezáltal helytakarékos, és esztétikailag sem rontja a szoba látványát, rejtett marad. Használat előtt egy pillanat alatt lehajtható. A gázrugós vasalat felhasználható egy személyes ágyakhoz, az ágy szekrénybe való felcsukásához, oldalról. A termék kis beépítési mélységgel rendelkezik, és alkalmas emeletes szekrényágy készítésére is.

Műszaki információk szekrényágy tervezéshez, építéshez:

A csomag tartalma:

 • 1 pár Szekrényágy vasalat
 • 2 db Gázrugó
 • 2 db Rögzítő fül
 • 1 db Szerelési sablon és leírás

Szekrényágy tervezés:

A szekrényágyak egyedi bútorok, ezért a tervek elkészítése minden bútorhoz egyedileg, külön szükséges.

A leírás segítséget nyújt a tervrajzok elkészítésében, azonban bizonyos méreteket a felhasznált anyagok vastagsága, illetve az ágyon használni kívánt matrac méretei alapján kell kiszámolnia a felhasználónak.
A számításhoz szükséges alap adatok: a matrac méretei (szélesség, hosszúság) és a keretek anyagainak vastagsága.

Az ágy és a szekrény keretek anyaga (S1) 18-25mm, az ágykeretet tartó sarokfa anyaga min. 40x40mm vastag.

A szekrény oldallapok anyaga (S2) min. 36mm vastag, melybe a vasalat számára férőhelyet kell kialakítani.

A vasalat segítségével max. 900x2200mm méretű matrachoz készíthet szekrényágyat, azonban fontosabb, hogy az ágy súlya nem haladhatja meg a 70 Kg -ot.

A hibátlan működéshez az ágy súlyához megfelelő gázrugó használata szükséges. A kiválasztásban a lenti táblázatok nyújtanak segítséget, köztes értékek esetén a súlyt célszerű kerekíteni.

Az ágy súlya alatt a teljes mozgó rész (keret, ágyrács, matrac … stb.) össztömege értendő.

A szekrényágyat feldőlés ellen a falhoz kell rögzíteni. Az ehhez szükséges elemek megtalálhatóak a szettben.

Az ágykeret magassága fix 150mm. Ha a matrac nem áll ki a keretből, úgy anyagbeépítéssel lehet megemelni az ágyrács és a sarokfa között. A módszer használható a fekvőfelület magasságának növelésére is, de a matracnak legalább félig a keretben kell maradnia.

 

Szekrényágy építés, vasalat beszerelés:

 • Első lépés a szekrény belső méreteinek kiszámítása:
  Belső szekrény szélesség = Matrac szélesség + 2x keretvastagság + 28 mm
  Belső szekrény magasság = Matrac magasság + 2x keretvastagság + 51 mm
 • A kiszámolt méreteket felhasználva el kell készíteni külön a szekrény és az ágykeret „dobozait”, figyelembe véve a takarásokat, illesztési hézagokat, és a sarokfákat.
 • A szekrény keret legalább egyik oldallapját leszerelhető módon kell rögzíteni, a vasalat beépítés, valamint a későbbi esetleges gázrugó csere érdekében.
 • A csomagban található sablonnal előre ki kell fúrni a vasalat furatait a szekrény és az ágy oldalán.
 • A vasalatot illeszteni és rögzíteni kell először az ágykereten, és beépíteni a gázrugókat.
 • Az előszerelt ágykeretet az oldallapokhoz kell csavarozni, és a szekrényt összerakni.
 • A felhasználási helyet fel kell készíteni az ágy fogadására, előfúrni a rögzítő elemek furatait a falon.
 • A rögzítő füleket fel kell csavarozni a falra, az ágyat a helyére tenni, és a felszerelt rögzítőkhöz fogatni.
 • Be kell szerelni az ágyrácsot, majd betenni a végleges matracot.
 • Ki kell próbálni a működést, ellenőrizni a nyitás- zárást.

Gázrugók és erőválaszték:

A szekrényágy működése miatt fontos, hogy az adott súlyú ágyhoz a megfelelő erősségű gázrugó legyen felhasználva. Ha a rugó gyengébb, akkor nehéz becsukni az ágyat a szekrénybe, és előfordulhat, hogy nem tartja zárva, visszanyílik. Ha a rugó erősebb, akkor nehéz vagy egyáltalán nem is lehet lenyitni az ágyat.

 

Egyszemélyes, oldalra nyíló ágy:

Ágysúly [Kg]
50
60
70
 • Amennyiben az ágy súlya a használat folyamán valamilyen okból (pl. matrac csere) jelentősen változik, elképzelhető, hogy a beépített gázrugót cserélni kell, a súlyváltozásnak megfelelően erősebbre vagy gyengébbre.
 • A gázrugók kopóelemek, idővel elhasználódnak, elgyengülnek, és cseréjük szükséges. Pótalkatrészként külön is vásárolhatók a termékhez, ezért csere esetén nem kell a teljes vasalat szettet újra megvásárolni.
  Elgyengült, sérült, vagy tönkrement gázrugóval az ágy használata balesetveszélyes! Ilyenkor mind két teleszkópot azonnal ki kell szerelni, és az ágyat a gázrugók pótlásáig lenyitott állapotban tárolni.
 • A szekrényágy lenyitott állapotban gázrugók nélkül is biztonságosan használható.
 • A teleszkópok élettartamának legjobb kihasználása érdekében figyelmet kell fordítani azok épségére. A gázrugók magas nyomású nitrogéngázzal vannak töltve. Tilos a gázrugók ütögetése, feszegetése, megvágása, hevítése! Nem érheti karcolás, szennyeződés, valamint festék, ragasztó, vagy bármilyen a felületen megtapadó idegen anyag.